logo

Mainonta on katoavaista

Olen reilut 40 vuotta työskennellyt mainonnan parissa. Niistä useimmat vuodet nimekkäissä, aikansa huipputoimistoissa. Yksikään näistä toimistoista ei ole enää pystyssä. Useimmat niistä ovat lopettaneet toimintansa tai tehneet konkurssin. 1970-luvulta on säilynyt vain yksi isompi mainostoimisto – SEK jatkaa yhä merkittävänä toimistona.

1970-luvulla aloin copywriterin urani Turkama & Kumppanit -mainostoimistossa. Ehdin olla siellä vain pari vuotta, T&K porskutti pitkälle 90-luvulle, kunnes teki komean konkurssin.

Lintas oli tunnettu tv-mainonnan tasostaan. Se oli käytännössä Unileverin talotoimisto, joka eli mukavasti mediaprovikoillaan. Lintas hiipui hiljalleen myöskin 90-luvun lamaan.

Varis, Poteri Veistola oli ponkaissut 70-80-lukujen vaihteessa huipulle. Siellä oli koolla suunnittelijoiden kerma. Itse kestin oravapyörää pari vuotta, VPV hiipui EuroRSG:n huomaan.

Siirryin Seitsenmainokseen luovaksi johtajaksi Calcci Holmin houkuttelemana. Homma oli helppoa ja asiakassuhteet vakaita. Seiska pysyi pystyssä niin kauan kuin Aapo Tulkki omisti toimiston ja piti Korpivaaran asiakkaana. Konkurssi tuli 1990-luvulla, itse olin lähtenyt jo vuosia aiemmin.

Anderson & Lembke oli aikansa komeetta. Se aloitti B2B-mainnonan kauden Suomessa. Toimistoon palkattiin Suomen parhaat suunnittelijat ja kahmittiin valtaosa alan palkinnoista. Asiakkaat olivat enimmäkseen tuotantohyödeke-asiakkaita, jotka usein ensi kertaa innostuivat mainostamisen maailmaan. Rahaa tuli toimistoon ja palkkoihin sekä hulppeisiin tiloihin  ja elämään. Vaihtuvuus oli melkoista tekijöiden ja asiakkaiden joukossa. Suureellinen elämä päättyi konkkaan 1990-luvulla.

Asanti Konttinen Torkler -kolmikko lähti Andersonilta ja perusti oman toimiston. He saivat minut ja Reima Tahvanaisen houkuteltua talliinsa ehdottamalla jatkossa yhteisen toimiston perustamista. AKT:n taru kuihtui 2000-luvun alussa BBDO:n nimisenä.

Avant syntyi yhteisen yrittäjyytemme merkeissä. Myöhemmin siitä jalostui yrityskaupan myötä Avant/BBDO. 90-luvun lopun laman vuosina AKT ja Avant fuusioituivat BBDO Helsingiksi, joka sekin on nykyään historiaa.

Hot Net syntyi vuosituhannen vaihteessa, kun perustimme Hessu Kiiskisen kanssa uuden ajan mainostoimiston. Ei kuukausipalkkalaisia, ei toimistovuokria, ei kiinteitä kustannuksia. Liikeidea oli aivan liikaa aikaansa edellä, mutta silti homma pyöri voitokkaasti aina 2010-luvulla saakka – kiitos Aurinkomatkojen ja parin muun uskollisen asiakkaan.

Mainosala on kokenut viimeisten viiden vuodan aikana huiman muutoksen. Mainonta on pirstaloitunut yhä useampaan kanavaan. Tekijät ovat erikoistuneet yhä suppeampiin alueisiin. Silloin aikoinaan mainostoimistojen sopimuksissa luki: Toimisto hoitaa Asiakkaan kaiken mainonnan seuraavin…..

 

 

 

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.