logo

Hannu oli harvinaisen hyvä ihminen

Sunnuntaiaamuna luin Hesaria ja katsoin näköissivuilta myös kuolinilmoituksia. Huomasin nimen Hannu Konttinen, surijoiden listassa nimen Tuula ja ristin asemasta symbolina sulkakynän. Sehän on Konttisen Hannu, kauhistuin.

Kuva Hannun piirtämä omakuva Hesarin 70-vuotishaastatteluun 2015.

Ensimmäisen kerran uramme mainosmaailmassa kohtasivat, kun siirryin Turkamalta Lintakseen. Hannu oli lähtenyt Viherjuurelle ja perin hänen copywriterin paikkansa. Ihaillen selailin Hannun tekemiä tekstejä. Puuinformaation ilmoituksessa oli vanha suomalainen puukirkko ja otsakkeena “Satoja vuosia kestänyt uskonasia.” Witraktorin Caterpillar-ilmoituksen teksti alkoi sanoilla: Köyhän ei kannata ostaa kuin parasta….

Varis Poteri Veistolan ajan parhaita töitäni oli, että houkuttelin Hannun tenniksen pariin viereisellä Kaisaniemen kentällä. Mukaan kentälle lähtivät Hannun lisäksi Reima Tahvanainen ja Herbie Kastemaa. Läiskimme palloa nelistään kerran viikossa yhden kesäkauden. Hannulle tenniksestä tuli elinikäinen lempiharrastus, oma pelaamiseni hiipui vakiovuorojeni loppumiseen laman myötä.

Lähdin  Varikselta Calcci Holmin houkuttelemana Seitsenmainoksen luovaksi johtajaksi. Hannu kertoi, että häntäkin oli houkuteltu.  Helppo ja mukava homma, mutta minusta oli hiljalleen ilmeisesti kasvamassa työnarkomaani Variksen aikojen perintönä.

Uuden huipputoimiston Anderson & Lembken Hilakari pyysi tapaamista. Hannu oli siirtynyt tuohon toimistoon, joten todennäköisesti hän oli toiminut takapiruna.  Hän oli jo silloin työn sankari, joka maanantain aloitti kertomalla kuinka pitkää päivää oli tehnyt lauantaina ja sunnuntaina.

Hannu lähti Andersonilta ja perusti Klasun ja Karin kanssa kilpailevan toimiston Asanti Konttinen Torkler Oy:n. Perin Hannun asiakkaista Vehon Honda-autot. Sitä tehdessäni huomasin selvästi suurimman eron copywriterina Hannun ja itseni välillä. Hannu hioi tekstejään pitkään ja hartaasti, takoi kuin seppä sanojaan. Itse  teen tekstin kerralla valmiiksi.

Asanti, Konttinen ja Torkler – Klasu etunenässä – yrittivät houkutella minua Tahvanaisen Reiman kanssa useasti toimistoonsa. Torjuin ehdotuksen pitkään syynä, etten halua kuukausipalkkalaiseksi rehkimään pitkää päivää omistajien rengiksi. Lopulta he tekivät ehdotuksen, johon suostuimme. Kaksi vuotta AKT:llä, jonka jälkeen perustaisimme yhdessä uuden mainostoimiston.

Pari vuotta olin taas Hannun kanssa samassa toimistossa. Hannu oli yksi omistajista ja omien sanojensa mukaan repi yrittäjänä omaa selkänahkaansa. AKT:n yrityskulttuuri oli varsin luterilainen. Työteko on vakava asia, sitä on tehtävä otsa hiessä ja kurtussa eikä nauraa saanut. Hannu oli omistajakolmikon humaanein ihminen. Kollegat pitivät hänestä, asiakkaat arvostivat Hannua. Mitä vaikeampi homma ja vaativampi teksti, sitä innostuneempi Hannu oli. Hän ei koskaan mennyt siitä yli, missä aita oli matalin.

Mainosalalla on mukavaa, kun asiat menevät hyvin ja ahdistavaa kun tulee ongelmia. Aluksi molemmilla toimistoilla meni hyvin, sitten alkoi lama. Hannu lähti riitelevästä laivasta ensin sapattivuoden viettoon ja myi seuraavaksi AKT:n osakkeensa markalla. Hän ei sanojensa mukaan uskonut, että tappiokierre oikenisi. Jälkeenpäin Hannu kertoi hävinneensä miljoonan, mutta voittaneensa elämän ja vapauden.

Hannu perusti oman Konttisen toimiston kymmenisen vuotta aikaisemmin ennen kuin itse lähdin pois mainos-oravanpyörästä. Ihailin salaa Hannun elämäntapaa ja työniloa. Sarjakuvia, kirjoja ja mainoksia sekä tennistä ja maailmanvalloitusta moottoripyörän satulassa.

Hannu toteutti  projektin, joka minulta ja Herbie Kastemaalta oli jäänyt tekemättä. Hänen kirjansa Herbien elämästä ja visuaalisesta maailmasta on loistelias näyte kirjoittamisen lahjasta. Itse sain osallistua hänen kanssaan taustatietojen keräämiseen ja erityisesti Mic Macin muistojen kirjaamiseen.

Hannu oli ystävistä parhain. Ihminen, joka rakasti ihmisiä. Olen onnellinen, että innostin hänet tenniskentälle. Ja olen hyvin surullinen, kun Hannu lähti pois tästä maailmasta.

Maailma tarvitsee Hannun kaltaisia ihmisiä.

Tässä linkki Konttisen Toimiston kotisivuille, jotka olivat auki vielä syyskuun alussa 2016. Siellä voit katsella Hannun saavutuksia maailmassa.

2 thoughts on “Hannu oli harvinaisen hyvä ihminen”

  1. Hannu oli lämmin ihminen, huippuammattilainen ja aina avulias ammattiasioissa. Ja melkein sai minut puhuttua töihin AKT:lle. Jos olisin esitellyt alaa tuntemattomalle yhden mainosalan edustajan niin se olisi ollut Hannu. Hän edusti hienosti meitä kaikkia.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.