logo

Elämää mainostoimistossa, osa 2. Lintas

Turkamalla opin kaljankestäväksi mainosmieheksi Erkki Koivusalon, Rauli Warton ja kumppaneiden johdolla. Pari vuotta meni kuin siivillä, ja sitten alkoi matka ylöspäin. Tarmo Ojanen oli lähtenyt Turkamalta Lintakseen varatoimitusjohtajaksi ja houkutteli minut sinne perässään.

Lintas oli elämäni boheemisinta ja kosteinta aikaa. Toimisto oli keskittynyt mainoselokuviin ja sen suurin asiakas oli Unilever pesuaineineen, deodorantteineen ja margariineineen. Menin Konttisen Hannun seuraajaksi Raimo Saarnian copyksi ja asiakkaamme olivat suurimmaksi osaksi ei-unileveriä. Lintaksen luovat olivat varsin nimekkäitä persoonia siihen aikaan. Art directoreina olivat mm. Herbie Kastemaa, Jorma Hinkka, Hämsky Hämäläinen, Kai Maunumäki. Kirjoittaja-kollegoita olivat mm. Harry Finer, Risto Vanari ja Kaija Tietäväinen. Luovaa laumaa veti Pirkko Tatarinov – tai ainakin yritti saada sitä kuriin.

Asiakkaina Lintaksessa minulla oli mm. Puuinformaatio, SYP, Witraktor, Rexona, Surf, Yhtyneet Kuvalehdet. Koska pääosa rahoista tuli filmeistä ja kanta-asiakkaalta Unileveriltä, työtahti oli varsin leppoisa. Aikaa riitti mukavasti myös mainontaa suurempiin asioihin. Aina oli tilaa yhdelle, kun lähdettiin lounaalle tai kotiin tai jonnekin ravintolaan. Lintas sijaitsi keskellä Helsinkiä, Rautatalossa Keskuskadulla. Lähin ravintola oli 4 kerrosta alempana ja lisää löytyi muutaman sadan metrin säteellä kymmenittäin.

Herbi ja Kani Lintaksen ajoilta.

Herbi ja Kani Lintaksen ajoilta.

Elämä oli hauskaa paitsi joskus aamuisin. Tutuiksi tulivat Vanhan Kahvila, Vanhan Kellari, Kosmos ja Smyssy, joka oli mainos- ja markkinointiväen oma soppi Hungariassa. Useimpina juopotteluiltoina jatkot olivat Lintaksen toimistossa, jossa yömyöhään oli joskus vilkasta toimintaa. Päivän iloina oli aina silloin tällöin kepposia, esimerkiksi vedellä täytettyjen kortsujen pudottelua Keskuskadulle.

Töitä ja mainoksia toki myös tehtiin. Useimmat kampanjat olivat perinpohjaista markkinointia. Tehtiin tutkimuksia, testattiin luonnoksia, korjailtiin ja tehtiin uudelleen. Kiirettä ei juuri koskaan ollut ja yhteysihmiset hoitivat kontaktit asiakkaisiin.

Lintaksen suuria anteja oli Herbie Kastemaa, jonka kanssa meistä tuli kuin paita ja perse. Hän on vaikuttanut mainosuraani ihmisenä ehkä eniten ja hän risti minut Alpertiksi. Herbien muisto elää.

Oheinen ylhäällä oleva iso kuva on otettu Lintaksen aikaan. Voitimme Herbien kanssa Mainosuutisten kansikilpailun, ja kuva on otettu voittajien esittelyyn (by Tauno Tamminen). Esittelyteksti oli “Kannen tekijät: Herbien Kastemaa, Heinolan Isku ja Alpertti Skyttä, Lahden Ahkera.”

 

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.