logo

Työkalujen huima kehitys

Olen tehnyt mainontaa noin 45 vuotta. Sinä aikana tekniikka ja työvälineet ovat ottaneet huimia harppauksia.  Aloitin naputtelun kirjoituskoneella, nyt on menossa ties monesko tietokone ja wordin versio. Puhelin oli aikoinaan tiukasti kiinni johdossa. Nyt se on taskussa ja missä milloinkin.

monistuskone

Ensimmäiset tekstini, joista joku maksoi jotakin, kirjoitin Nuoren Voiman liiton lehteen ja Yleisradioon.  Ne kirjoitin ihan kirjoituskoneella, jonka lainasin jostain. Näyttelijöille täytyi olla omat kappaleet tekstistä ja ne veivattiin monistuskoneella jonka originaali oli vahalla.

olivetti

Ensimmäinen työkaluni oli suunnilleen tämännäköinen.

 

Ensimmäinen työkone
Ensimmäisen työkoneen sain aloittaessani copywriterin uran Turkama & Kumppanit mainostoimistossa vuonna 1970.  Silloin työteon ja elämisen tahti oli huomattavasti rauhallisempaa. Kun teksti oli valmis, se laitettiin lähtevät-laatikkoon. Sieltä sisälähetti kiikutti sen eteenpäin. Asiakkaille, painoihin ja lehtiin lähetykset kulkivat omien ulkolähettien voimin.  Jokaisella oli oma puhelin, johon keskus yhdisti soitot. Kaikissa huoneissa oli hakulaite, joka vilkutti katorajassa kadonneita.

Turkamalta siirryin Lintakseen.  Mitään ihmeellistä uutta ei ollut paitsi filmipuolella, joka oli Lintaksen erikoisalaa. Omassa studiossa pystyttiin kuvaamaan 16 milliselle filmille. Neukkarin yhteydessä oli 35 mm filmiprojektori asiakasesittelyitä varteen ja toimistossa oli myös leikkauspöytä filmien editointiin.
Autopuhelut alkavat
Varis Poteri Veistolalla konekantaan ei tullut mitään uutta paitsi että ostin ensimmäisen oman auton.  Kyösti Variksen autossa tutustuin ensimmäisen kerran uuteen ihmeeseen, autopuhelimeen. Se toimi vielä yksisuuntaisesti ja keskustelu oli jatkuvaa loppu-kuuntelen-katkokeskustelua. 

Seitsenmainoksessa auto vaihtui leasingautoksi ja titteli luovaksi johtajaksi.  Konekanta ei kehittynyt mitenkään merkittävästi. Tosin pääsin asiakkaani Fotolux-Hebertin kuukauden parhaiden asiakkaiden listalle uusien kameroiden, objektiivien ja äänentoistolaitteiden hankinnan ansiosta.

ENidIBMselectricOriginalModelsmall

IBM:n pallokone on unohtumaton klassikko. Eri fontteja ja erivärisiä värinauhoja,  typografiaa käsiksiin.

Kaikki viimeisen päälle
Anderson & Lembkellä kaikki oli viimeisen päälle, kun muutimme Mikadon taloon jossa melkein kaikilla oli oma työhuone. Kirjoituskone oli IBM:n pallokone. Uuden neukkarin valkokangas toimi sähköllä. Valokopiokone oli jo arkipäivää, mutta aineistot tehtiin edelleen pimiössä manuaalisesti valottaen papereita. Toimistossa oli jopa kaukokirjoitin, jolla pystyi lähettelemään viestejä vaikka Kreikkaan.

c64_08

Commodore oli rautaa 1983. Sellaisen hain Bebekiltä Lahdesta.

Ensimmäinen oma tietokone
Asanti-Konttinen-Torklerilla Olivetti-kirjoituskone oli kovassa käytössä. Hankin  omaan kotikäyttöön ensimmäisen tietokoneen, Commodore 64:n. Innostuin tietotekniikasta ja basic-ohjelmoinnista niin, että olisin halunnut kirjoittaa mainostekstitkin tietokoneella tehokkaammin. Muistan vieläkin Asannin tokaisun, että mitä järkeä siinä olisi kun meillä on tuntiveloitus.

macintosh_128k

Macintosh tuli työpöydälleni 1985. Se aloitti graafisen alan vallankumouksen.

Macin aika alkaa
Uusi aika alkoi Avantissa. Saimme asiakkaaksi 1985 Applen Macintosh-tietokoneen, jokaoli esitelty edellisenä vuonna ja sellainen tuli myös työpöydälleni.  Muistia koneessa oli kokonaista 128 kilotavua. Mustavalkoinen näyttö oli 9-tuumainen ja resoluutio 512×384 pikseliä. Ohjelmia oli MacWrite kirjoittamiseen ja MacPaint piirtämiseen.

Suurin asiakkaamme oli Vaasanlaivat, jolle tehtiin viikoittain mainoksia Pohjanmaan lehtiin. Siitä johtuen faksi oli tärkeä työkalu. Ilman sitä hommat eivät olisi onnistuneet.  Aineistot tehtiin enimmäkseen Helsingissä ja ne kulkivat edelleen postin ja erilaisten kuriirien kautta.

Pian Macintosh oli jokaisen mainonnan suunnittelijan pöydällä. Murros oli hurja, sillä aikaisemmin mainostoimisto suunnitteli ja repro viimeisteli. Nyt mainos piti tehdä valmiiksi tai ainakin valmiin näköiseksi. Työmäärä lisääntyi kaikilla. Mainostoimistot joutuivat investoimaan uusiin tietokoneisiin, jotka vanhenivat hetkessä. Asiakas joutui maksajaksi, sillä jotkut toimistot jopa laskuttivat tietokone-suunnittelun korkeammilla tuntihinnoilla.

Powerbook_100_pose

Tätä PowerBookia jaksoi jo kantaa. Hintaa sillä oli niin paljon että köyhää hirvitti.

Itselläni oli Avantin reilun kymmenen vuoden aikana ainakin 5 Macintoshia. Niistä useimmat olivat kottaraispönttö-kokoa ja niiden lisäksi ostin itselleni kannettavan Apple Powerbookin. Aloin ottaa yhteyksiä myös modeemilla asiakkaisiin ja tutustumaan Internetin ihmeisiin.

mobilni_telefon_nmt_nokia

Ensimmäinen ns. autopuhelimeni. Isoin osa meni tavaratilaan, vain luuri tuli sisään.

NMT-puhelin piti saada
Myöhemmin kansalliseksi ylpeydeksemme kasvanut Nokia oli tuonut ensimmäiset autoihin sopivat NMT-puhelimet markkinoille. Sellainen piti tietenkin saada ensimmäisten joukossa.

Maailma muuttui noina vuosina hurjalla vauhdilla. Puhelimet pienenivät joka vuosi. Tietokoneiden muistit ja tehot moninkertaistuivat. Näytöt kasvoivat ja muuttuivat värillisiksi jopa pikku Macissa.

Välillä windows
Jossain vaiheessa kyllästyin joka puolella kaikuvaan Mac-maniaan. Päätin koota tietokoneen itse komponenteista. Ne ostin eri liikkeistä, jotta saisin tinkimisen ja löytämisen nautintoa. Kokoaminen oli loppujen lopuksi helppoa ja riemu suuri, kun laittoi virran päälle ja koneessa alkoi vilkkua Windowsin avausruutu.

Vaihdoin suunnilleen samoihin aikoihin itsellisemmäksi yrittäjäksi omaan firmaan ja Hot Netiin. Pystyin itse päättämään mitä hankin työkaluikseni. Niinpä  erikoisuudentavoittelijan tietokone oli itse koottu windows, puhelimeni Sony, Motorola tai joku muu kuin Nokia ja kannattava tietokoneeni Sonyn Vaio.

Paluu Appleen
Apple laitteet alkoivat jälleen viehättää, kun iPhone tuli markkinoille. Sellainen piti heti saada Yhdysvalloista. Kirjoittelen tätä MacBookilla, koska se on paras kannettava. iPad tuli hankittua jo toisen sukupolven tultua kauppoihin. Työpöydällä on vielä kaksi itse koottua PC:tä, tosin melko vähäisellä käytöllä. Puhelin on Anroid – joku tolkku sentään pitää olla. Verkko on langattomasti jo lähes kaikkialla ja dokumentit pilvessä.

 

 

One thought on “Työkalujen huima kehitys”

  1. Puhelimeni on nykyään iPhone ja windows-koneet ovat muuttuneet lähinnä arkistoiksi. Steve Jobs yksi unelma toteutuu, kun katson iPhonella HBO;n sarjaa laajakaistan ja wifi-verkon kautta Apple-TV:n televisioruudulle välittämänä. Onnistuisi se kyllä googleltakin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.