logo

Mic Macin farkuissa asui Alpertti

Hesarissa oli juttu muodin vuosikymmenistä. Siinä 70-80-lukujen kerrottiin olleen suomalaisten merkkien aikaa. Esimerkkeinä mainittiin Seppälä ja Mic Mac.  Seppälästä en ole koskaan ostanut yhtäkään vaatetta, Mic Mac sen sijaan oli osa elämääni lähes parikymmentä vuotta.

Varis Poteri Veistolan aikohin tein Reima Tahvanaisen kanssa mm. Saba-terveyssiteiden mainontaa (totta se on, kaksi kundia). Heimo Salovaara otti yhteyttä ja kysyi voisimmeko tehdä firiksenä heille mainoksen. Mic Mac oli aloittanut Vuorikadulla farkkujen myynnin, vetäjänä Heimon vaimo Eila Salovaara. Itsekin olin käynyt siellä jonottamassa aidot amerikkalaiset Lee-farkut.

Suostuimme. Ja siitä alkoi pari vuosikymmentä Mic Macin mainontaa, jota tein free lance -periaatteeella eli muun mainostyön ohessa.

Teimme Tafen kanssa mainoksia Mic Macille muutaman vuoden. Kun lähdin VPV:ltä Seiskaan, aadeeksi tuli Tafen lisäksi Pekka Kuronen. Saimme jopa ensimmäisen Mic Macin palkinnon mainoskilpailuissa, hopeajyvän High Noon -ilmoituksesta.

Mic Macin ja sen mainonnan kulta-aika alkoi, kun Herbie Kastemaa tuli mukaan tiimiin. Hänen usein hämmentävä, alitajunnan syövereitä esiin nostava visualinen maailmansa nosti Mic Macin omalle tasolleen. Oma tehtäväni oli copyna lähinnä säestää Herbien ideoita ilmoituksissa.

Mic Mac voitti monta vuotta peräjälkeen jyväkilpailussa ja vuoden huipussa – joskus jopa ilkeiltiin pakkopullasta. Yhteistyö Salovaarojen ja Herbien kanssa oli saumatonta. Itse jäin jopa hieman Herbien loistokkaiden visualisointien varjoon. Harva muistaa ja tietää, että olin Mic Macin tiimissä copywriterina ja konseptisuunnittelijana koko sen hienon historian ja kolmen AD:n ajan. Seitsemänkymmentäluvulta yhdeksänkymmenluvulle.

Herbien kausi oli tietenkin ylitse muiden. Hänen luomuksiaan Suosikissa jopa odotettiin etukäteen. Niistä puhuttiin ja niitä ihailtiin. Mic Macilla oli myös päivälehti-ilmoittelua ja ne oli Herbien samanlaista räiskyviä välähdyksiä, samoin muu materiaali logosta ja Mic Macin omasta kirjaimistosta puhumattakaan. Herbie rikkoi perinteet, jopa yrityksen logo vaihteli ideasta riippuen.

Kaikki hieno ja kaunis loppuu aikanaan. Mic Macin hegemonia muodin ja mainonnan huipulle hiipui hiljalleen muiden brändien alle. Parhaimmillaan Mic Mac oli Suomen tunnetuin ja halutuin farkkumerkki tutkimusten mukaan. Taakse jäivät mm. Levis ja muut megamerkit.

Mic Mac oli mainosurani huippu brändinä. Muutama ihminen pystyi yhdessä nostamaan merkin muotimaailman huipulle vuosikymmeniksi. Ja markkinointiin käytetyt rahat olivat vain murto-osa vaatefirmojen mainosbudjeteista.

One thought on “Mic Macin farkuissa asui Alpertti”

  1. Miten verbaalisesti ja visuaalisesti hauskaa oli mainonta tuolloin kun printti oli kovaa kamaa. Yksi huippuja oli VPV:n tekemä Onni-kortonkimainos “Milloin vaimonne sai viimeksi kunnon onnittelut?”

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.