logo

Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella…..

Kävin kesämökillä Heinolassa. Talven aikana maailma on mökin ympärillä muuttunut. Paikallinen metsänomistaja on muuttanut metsää rahaksi. Maisema on kuin toisen maailmansodan Berliinin pommitusten jäljiltä.

Tältä näytti metsäinen mökkitie viime kesänä.

Ehkä hieman liioittelin, kyllä siellä muutama puu sojottaa siellä täällä. Ne ovat kylläkin haapoja, keloja tai koivunrankoja, jotka eivät ole kelvanneet metsurille. Suurelle alueelle on tehty päätehakkuu ja jälki on sen mukaista. Siellä missä aikaisemmin oli kaunis suomalainen metsä ja tunnelmallinen tie, on nyt aukea ryteikkö.

Hakkuualue ulottuu Imjärven rantaan saakka. Aivan rantaviivan tuntumaan on jätetty muutama puu pystyyn ikään kuin osoittamaan, että rantarauhaa muka kunnioitetaan. Ne ovat lähennä samanlaisia somistuksia kuin nuorisoseurantalon näytelmien kulissit. Kaunista rantaviivaa ja maisemaa on tuhottu mielettömät määrät.

En ymmärrä näitä päätehakkuita. Aikaisemmin metsää useimmiten harvennettiin, puu sieltä toinen täältä. Harvennushakkuu on maisemalla armollisempi. Se avartaa maisemaa, mutta ei tuhoa sitä. Tosin se siirtää rahaa tuleville sukupolville.

Nykyisille metsäkoneille päätehakkuu on helpoin ja kannattavin urakka. Päivässä parissa metsää saadaan lakoon monta hehtaaria. Kustannukset pienenevät ja tuotto kasvaa. Metsänomistaja ja ostaja hykertelevät.

Pääteiden varsilla hakkuuaukot eivät pistä samalla tavoin silmään kuin metsän siimeksessä. En täysin tuomitse avohakkuita. Mutta järvien rannoilla ja mökkiläisten naapurimetsissä, niille pitäisi tehdä selkeämmät, luontoa ja maisemaa suojelevat rajoitukset.

Metsä kasvaa ja palaa entiselleen. Mutta siihen kuluu vuosikymmeniä ja vasta seuraavat sukupolvet voivat taas panna maiseman sileäksi ja rahat taskuunsa. Tai ehkäpä tässäkin metsän hakkuutuksessa on raadollisempi syy: perintöverot ja raha. Perikunnan on helpompi jakaa käteistä tasan ja perintöverojen kiertämiseen on enemmän porsaanreikiä.

Imjärven kauniita – ja osin historiallisia – rantamaisemia voit ihailla tästä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.