logo

Katolla on monta hintaa

Haluaisin uusia taloni katosta yhden lappeen. Entinen omistaja-arkkitehti suunnitteli aikoinaan osan yläkertaa talvipuutarhaksi. Kesällä se on armottoman kuuma ja talvipakkasilla hyytävän kylmä.

Pari vuotta olen yrittänyt löytää katolle remontoijaa. Haluan koko lappeen katettavaksi samanlaisella profiloidulla pellillä kuin muu katto. Tälle lappeelle pitää kuitenkin valon takia tehdä kattoikkunoita, kolme kappaletta. Homma on melko selkeä ja rakenteellisesti yksinkertainen.

Aloitin remontintekijän etsimisen syksyllä 2015. Googlailin kattofirmoja lähiympäristöstä. Yrityksiä oli monia, mutta useimpia ei homma kiinnostanut. Sain kunnon tarjoukset kahdelta, ne olivat suuruusluokkaa 12–13 500 euroa. Muutama iso kattofirma arvioi homman kustiksen alkavan 20:llä. Aika kallista, kun homma sujuisi noin viikossa. Tosin kattoikkunat maksavat asennustarpeineen noin 700 euroa/kappale brutto.

Jäin mietiskelemään talven yli. Joskus huhtikuussa 2016 päätin, että tehdään katto kuntoon. Toinen kattofirma oli muuttanut Söderkullasta Savoon. Onneksi toinen yrityksistä vastasi, että sopii vanhan kustannusarvion mukaisesti. He tulevat tekemään homman toukokuussa. Lupasivat tulla mittailemaan katon tarkemmin. Hätäpäissäni tyhjensimme ja siivosimme työmaan valmiiksi rojuista odottamaan. Tuli kuulemme yksi homma väliin, tuli juhannus. Ei kuulunut katon mittaajia.

Siskuva

Tältä katto näyttää sisältä.

Kesä tuli ja meni. Syksyllä huomasin paikallisessa lehdessä ilmoituksen kattoremonteista. Soitin ja pian tuli edustaja innokkaasti paikalle selittämään, että tämä on juuri sellainen homma mikä sopii meille. Kiipesi katolle mittailemaan ja lupasi tehdä elämäsi tarjouksen. Kotitalousvähennyksen osuutta kysyessäni hän sanoi voivansa laittaa työn osuudeksi vaikka 90%. “Eihän se verottajalle kuulu, vaikka hän myisi pellit ja kattoikkunat sinulle 2 eurolla.”

Tarjous tuli sähköpostilla, loppusumma oli 19 600 euroa yhteensä. Siitä työn osuutta oli noin 16 000 euroa, mistä saisi muhkean kotitalousvähennyksen. Valitettavasti 2 aikuista saa vähentää maksimissaan 5000 euroa, jonka saa noin 11 000 euron työn osuudesta. Veropetosta en siis voisi tehdä täysimääräisenä.

Kattokauppias soitti heti samana päivä ja sanoi, että näin hyvä tarjous on voimassa vain tänään. Hyvä juttu, sillä haluisin päästä hänestä heti eroon.

Seuraavana päivänä hän soitti uudestaan. Olivat johtajan kanssa laskeneet voivansa pudottaa arviota 600 eurolla. Kerroin, ettei kiinnosta.

Viikon kuluttua kattomies soitti uudelleen. Päivän tarjous oli ilmainen otsalautojen maalaus samaan hintaan. Ei-ei-ei ja onneksi kaupanteko päättyi siihen. Muhkeat provikat jäivät kattomieheltä saamatta.

Googlesta löysin palvelun, joka hakisi urakoitsijoita lähiseudulta. Laitoin sinne tiedot, ja viikon kuluttua urakoitsija Askolasta soitti. Hän kävi katsomassa homman ja lupasi lähettää tarjouksen. Parin kuukauden kuluttua sellainen tuli yllättäen sähköpostiini. Urakan kokonaishinta oli 9 800 euroa. Tämä tuntui ihan kohtuulliselta summalta. Tarkistin urakoitsijan taloustiedot. Aika surkeasti menee, mutta ei hälyttävää. Kysyin maksuehdoista, referensseistä ja kokemuksista kattoikkunoiden asennuksesta.

Maksuehdot olivat hyväksyttävät, referenssejä ei ollut ja asennus tehtäisiin ohjeiden mukaisesti. En oikein innostunut, mutta keskinäinen viestintämme oli niin hitaanpuoleista etten vastannut juuta enkä eitä.

Laitoin urakasta tarjouspyynnön isompaan nettipalveluun. He lupasivat keskimäärin 3-4 tarjousta / kysely. Seuraavana päivänä tuli yksi tarjous. Se oli  9 600 euroa eli ihan kohtuullinen. Yritys oli hieman outo, markkinointiyhtiö. Se näkyi hakevan kattomiehiä hommiin Päijät-Hämeeseen ja Uudellemaalle, urakkapohjaisena yrityksen tai osuuskunnan kautta laskutettuna. Vähän epäilytti, mutta minun pitäisi maksaa urakka kokonaisuudessaan vasta kun se olisi valmis ja hyväksytty. Eli riski olisi pieni.

Tähän väliin puhelinmyyjä soitti ja kertoi heidän tekevän remontteja juuri-teidän-alueellanne-jne. Kerroin ettei kiinnosta, mutta katontekijää olen etsiskellyt. Hän innostui heti, lupasi laittaa edustajan paikalle ja todennäköisesti tienasi muutaman kympin itselleen, kun sai käynnin buukattua.

Seuraava kattomyyjä tuli. Tutki tarkasti katon ja projektin yksityiskohdat. Kaivoi laukustaan  MacBookin ja naputteli tiedot koneeseen. Tulostinkin löytyi ja se printtasi summaksi reilut 16 000 euroa. Sovin, että palataan ensi viikolla asiaan. Hän palasi paikalle itse ja kertoi sopineensa aamulla pomon kanssa tiukaksi hinnaksi 15 000 euroa, johon hän on jo laittanut osan omista provisioistaan. Ei silti tullut kauppoja.

Sitten otti yhteyttä kattourakoitsija, joka oli nähnyt tarjouspyyntöni netissä. Hänellä oli oma remonttiyritys, asialliset kotisivut, referenssejä ja kokemusta kattoikkunoista. Alustava tarjous oli 9 900 euroa. Sovimme, että hän tulee katsomaan kattoa ja tarkentaa sen jälkeen tarjoustaan.

Katontekijä tuli, kävi katolla, mittaili ja kävi tarjouksensa läpi. Kattoikkunat vaihdettiin toisiksi ja hintaakin tarkistettiin hieman alaspäin – se on loppujen lopuksi yllä olevista edullisin. Sopimus kirjoitettiin ja työt ovat valmiina kesäkuun loppuun mennessä.

Opetus on tarinan tämän:

Kattoremontti-yrityksillä on hintahaitaria jopa 100 prosenttia. Pahimpia (ja kalleimpia) ovat yritykset, joilla on provisio-palkkalistoillaan myyntimiehiä. Huhujen mukaan provikka saadusta urakasta on 20-30 %:n luokkaa eli sen verran tulee plussaa hintaan.

Lehdissä ja muissa perinteissä medioissa mainostavat yritykset ovat kalliita. He varmasti hoitavat hommansa tehokkaasti ja hyvin, mutta siitä pitää maksaa.

Epämääräisiä yrittäjiä on alalla paljon. Toimitusvarmuus, maksuehdot ja aikaisemmat näytöt ovat tärkeitä. Luottotiedot saa yrityksistä nykyään helposti netistä.

Saa nähdä, miten Alpertin katon käy. Lupaan kertoa blogissa.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.