logo

Nettikaupan syövereissä

Tilasin viime vuoden lokakuussa Indiegosta kaksi Flic-nappia. Se oli kiinnostava uusi tuote ja maksoi vain kymmenen dollaria kappale. Ne luvattiin toimittaa maaliskuussa 2015. Unohdin asian moneksi kuukaudeksi.

Indiego on tarjoaa innovatiivisten ideoiden luojille mahdollisuuden rahoittaa toimintaansa. Ryhtymällä “backeriksi” voit tukea projekteja ja samalla ostaa tuotteen huomattavalla alennuksella. Riski on tietenkin, ettei tuote toteudu tai se on susi jo syntyessään.

Flicin idea oli kytkeytyä puhelimeen ja automatisoida toimintoja napin painalluksella. En tosin silloin tilatessani oikein tiennyt, mitä sillä tekisin. Uteliaisuus vain voitti.

Keväällä sain Indiegon logolla varustetulla meilillä tietoa, että Flicin toimitus hieman myöhästyy koska alihankintaketjussa on ollut ongelmia. Sorry, ilmoittelemme tarkemmin. Ajattelin, ei hätiä tulevat sitten joskus myöhemmin.

Syksyllä havahduin tutkimaan tarkemmin asiaa. Indiegon Flic-sivulla asiaa kommentoitiin. Valmistaja kertoi, että pian alkaa toimitukset kunhan miehemme Malesiassa ehtii kiireiltään panna pakettiin. Asiakkaat kyselivät, milloin alkaa tulla vai onko kyseessä huijaus. Jotkut sentään olivat saaneet Flicinsä.

Itsekin kommentoin kerran: Saa nähdä mikä tulle ensin Suomeen, lumi, joulu vai Flic. Sain muutaman meilin, joissa mainostettiin Fliciä milloin isänpäivänlahjaksi ja tai -20%:n kanta-asiakasalennuksella. Flic oli jo myynnissä amazon.comissa. Eiköhän se kohta tule minullekin, Tukholmasta on lyhyt matka Sipooseen.

Lopulta joulukuun alussa sain sähkököpostin, jossa kehotettiin kaikkia “backereita” tarkistamaan ovatko he vahvistaneet tilauksensa ja maksaneet toimitusmaksun. Sitä varten piti kirjautua Flicin sivuille, rekisteröityä asiakkaaksi ja katsoa oma tilauksensa. Enhän minä sitä ollut tehnyt, vaikka he ovat asiasta meilitse muistuttaneet – joskus.

Tein kirjautumisen, maksoin 10 usd:n toimitusmaksun ja tilakseni status muuttui ookooksi. Laitoin Fliciin kiukkuisen meilin, jossa kysyin pitääkö taas odottaa toinen vuosi. Sain vastauksen meiliini. He ovat tarkistaneet: En ole avannut heidän lähettämäänsä pyyntöä tilauksen vahvistamiseen  – liekö mennyt roskapostiin. Laitamme tilauksen tulemaan prioritynä.

Eilen sain meilin – suoraan Fliciltä – joka kertoi lähetyksen lähteneen edelleen ja tulevan minulle 5-7 päivän kuluttua.

Joku viisas on sanonut: verkkokaupassa tärkeintä on logistiikka, seuraavaksi tärkeintä on logistiikka ja kolmanneksi tärkeintä on logistiikka. Jos tilaaminen ei riitä, vaan asiakkaan pitää vahdata, kirjautua ja vahvistaa tilauksiaan jotka tulevat joskus yli puoli vuotta myöhässä, vika on jossain muualla kuin asiakkaassa.

Verkkokaupassa kaikki pitää toimia Tilaa-nappia painamalla.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.